rzepakowy nierafinowy nadaje się do krótkiego smażenia? krótkie, czyli krótsze niż 3 minuty i temp. 100 stopni (jeśli wierzyć kuchence indukcyjnej), a potem gotuję, aż cysio z kury stanie się miękki. A może lepiej wlać te parę ml już na talerz? Swoją drogą, nierafinowany ma mniejszą gęstość od rafinowanego? Na wadze muszę więcej go wlać niż np. [...]
[...] nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90 proc.) a niskiej - wieloniensyconych. Cecha ta sprawia, że jest on tłuszczem trwałym, umożliwiającym osiągnięcie wysokich temperatur smażenia czy pieczenia. Ponadto olej palmowy nie zawiera szkodliwych izomerów trans, gdyż nie ma potrzemy jego uwodorniania. Olej palmowy otrzymuje się przez tłoczenie [...]
mat1239 oczywiscie, np do platkow owsianych shirivetn1 tak zeby Ci smakowal, pieczenie, grillowanie, gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, itp. Staraj sie unikac smazenia. Zmieniony przez - domer w dniu 2010-08-16 15:03:46
tak teraz przegladam posty o jajecznicy ;p i ja zawsze robie na cebulce, która pierw troszke podsmazam aby byla miekka ( z 5-7 min) i potem wrzucam jajaka. Czyli do takiego smazenia bedzie anjlepszy smalec ?
Kurczakowa kiełbasa zdała egzamin pieczenia, smażenia, gotowania. Tłuszczu w niej tyle co nic. Jutro natarcie na biedronkę. Wpadł mi do głowy dziwny pomysł %-) zmielę tą kiełbę, dam namoczonego razowca i usmażę kotlety mielone. Będą wy...rwiste Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-03-11 18:17:01
[...] dół statyczne, ale coś pomyśle o urozmaiceniu rozgrzewki, bo trochę jest monotonia. Oliwa sama mi nie podchodzi, a smażyć na niej też nie bardzo, ale dzisiaj trochę dodałem jej do spaghetti na końcu smażenia mięsa. Miałem pół lodówki tych mielonych usmażonych nie prze zemnie to szkoda żeby się zmarnowały, a zawsze jakieś tam źródło białka jest.
[...] - żaden się jeszcze nie przypalił :). Na najmniejszym ogniu rozgrzej porządnie patelnię, gdy będziesz smażyć to także na takim samym, przykryj patelnię pokrywką podczas smażenia. Gdy jajka się zetną, drewnianą łyżką, najlepiej płaską, ostrożnie oderwij boki (w sensie od dolnej strony, po prostu żeby nie były przyklejone), potem bierzesz [...]
Mam zamiar w ramach cheat meala zrobić sobie popcorn. Niestety nie mam mikrofali , więc będę musiał zrobić to w oldschoolowym stylu czyli w garnku z niewielką ilością tłuszczu na spodzie. Pytanie brzmi, jakiego użyć tłuszczu. Myślałem o oliwie z oliwek, bo podobno nadaje się do krótkiego smażenia...A może to obojętne na czym?
Co myślicie o oliwie z Biedry Extra virgin 1L za dyche? Nadaje się do sałatek/picia łyżeczką/smażenia itd. ? Pytam przede wszystkim o jakość, bo cena jest elegancka :-). /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/aae3488090dc44cd847fee9254032eca.jpg
Na czym najlepiej smazyc? Bo do tej pory smazylem na oliwie z oliwek, choc ostatnio spotkalem sie z jakimis dziwnymi opiniami na temat smazenia na oliwie. A moze jest co zdrowszego od niego? I czy to 'cos' jest ekonomiczne?
UQASH ja odp. na inne pytanie - wiec doszlo do malego nieporozumienia . Ja nie polecam smażenia jako sposób przyżądzania posiłków. Jak patelnia to lepiej teflonek bez tłuszczu ewentualnie oleje beztłuszczowe. Odnośnie Twojego pytania to jak najbardziej oliwa z oliwek przed snem wskazana . Pozdr. Zmieniony przez - Hetfield86 w dniu 2009-11-12 [...]
Czy smażone dwa posiłki dziennie(przedtreningowy i potreningowy), chodzi o omlet bądź kurczaka to dobre rozwiązanie? Smażone na zwykłym oleju na patelni teflonowej. Bo oliwa raczej nie nadaję się do takiego smażenia.
albo kup rzepakowy ;o własnie teraz miałem rzepak z zdrowej żywności ale myśle że zwykły kujawski też się sprawdzi? jako dodatek do salatek lub smażenia z 1wszego tłoczenia
[...] i najdroższa. Powinno się ją spożywać na surowo. Może być lekko mętna i z osadem. Często pakowana jest w ciemne szkło. -oliwa vergine (virgin olive oil) - nieco gorszej jakości, lecz o bardziej uniwersalnym znaczeniu: nadaje się do sałatek, gotowania i smażenia. w necie można wszystko znaleźć. dobra koniec. konkluzja byla i jest: nie smazymy
olvita się mocno zepsuła, jeszcze ze 4 miechy temu był to najlpeszy olej, efavit nie dorastał mu do pięt. Teraz i smak in minus, i wali podczas smażenia. Pytałam w aptece, to podobno w sierpniu (?) coś w nim zmieniali. Zmieniony przez - Ruda_29 w dniu 2012-10-28 10:40:26